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CLASS 11 CHEMISTRY

 बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 अंकन योजना

बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 हिंदी और अंग्रेजी दोनों में दिया गया है ताकि छात्रों को बिना किसी भ्रम के पाठ्यक्रम को समझने में मदद मिल सके। यह पाठ्यक्रम में शामिल उप-विषयों और इकाइयों की स्पष्ट व्याख्या करता है।


प्रत्येक इकाई के लिए अंकन योजना दी गई है। यह छात्रों को कार्बनिक रसायन विज्ञान और हाइड्रोकार्बन जैसी स्कोरिंग इकाइयों का विश्लेषण और प्राथमिकता देने में मदद करता है। लिखित परीक्षा 70 अंकों की होगी और छात्रों को शेष 30 अंकों के लिए व्यावहारिक/प्रयोग करने की आवश्यकता होगी। यहाँ बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 अंकन योजना दी गई है:

Bihar Board Class 11 Chemistry Syllabus 2026 Marking Scheme

Unit No.

Unit Name

Marks

I

Some Basic Concepts of Chemistry

03

II

Structure of Atom

05

III

Radioactivity

03

IV

Classification of Elements and Periodicity in Properties

04

V

Chemical Bonding and Molecular Structure

05

VI

States of Matter: Gases and Liquids

04

VII

Thermodynamics

05

VIII

Equilibrium

05

IX

Redox Reactions

03

X

Hydrogen

03

XI

S-Block Elements

05

XII

Some P-Block Elements

07

XIII

Organic Chemistry: Basic Principles and Techniques

07

XIV

Hydrocarbons

08

XV

Environmental Chemistry

03

 

Total

70


बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 व्यावहारिक मूल्यांकन

प्रैक्टिकल सेक्शन में 30 अंक होते हैं और प्रयोगों/परियोजनाओं की एक सूची पाठ्यक्रम 2025 में उल्लिखित है। कार्बनिक यौगिकों और बुनियादी प्रयोगशाला तकनीकों के लिए परीक्षण जैसे प्रयोग; पानी के शुद्धिकरण के तरीके और बाज़ार सोड की प्रतिशत शुद्धता निर्धारित करने जैसी परियोजनाएँ पाठ्यक्रम में शामिल हैं।


बिहार बोर्ड कक्षा 11वीं रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 व्यावहारिक मूल्यांकन के बारे में विवरण यहाँ दिए गए हैं:

Bihar Board Class 11 Chemistry Syllabus 2026 Practical Assessment

Section

Details

1. Basic Laboratory Techniques

1. Cutting glass tube & glass rod

2. Bending a glass tube

3. Boring a cork

4. Study of flame

5. Detection of elements like Na, K, Ca, Ba on the basis of flame test

2. Test for Organic Compounds

Ethanol, Glycerol, Acetone, Acetate, Formate and Glucose

3. Characterization and Purification of Chemical Substance

Crystallization involving impure sample of any one of the following: Alum, copper sulphate, Benzoic acid

4. Qualitative Analysis (Dry test and wet test for one anion and one cation in a salt)

Cations: Pb², Cu², As³, Fe³, Mn², NH₄⁺, CO², Ca², Ba², Mg²

Anions: CO², S², SO², SO², NO₂⁻, NO₃⁻, Br, Cl, I

5. Quantitative Estimation

(i) Preparation of standard solution of Sodium carbonate oxalic acid.

(ii) Preparation of N/10 and NaOH and N/10 HCl solution from benz solution.

(iii) Determination of strength of a given volume of sodium hydroxide by titrating it against standard solution of oxalic acid.

(iv) Determination of strength of a given solution of hydrochloric acid by titrating it against standard sodium carbonate solution.

6. Experiments related to pH change

- Determination and comparison of pH of four solutions (like fruit and vegetables juices, tea etc.) using pH paper or litmus paper.

- Know the pH of solutions of acid and weak base and of two and study of pH change by common-ion effect

Projects

1. Checking the bacterial contamination in drinking water by testing sulphide ions.

2. Methods of purification of water.

3. Testing the hardness, presence of iron, chloride etc. depending upon the regional variation in drinking water and the possible causes leading to variation.

4. Investigation of the foaming capacity of different washing soaps and the effect of addition of sodium carbonate on it.

5. Study the acidity of different samples of tea, coffee, lemon and kerosene oil.

6. Determination of the rate of evaporation of different liquids.

7. To study the effect of acids and bases on the tensile strength of fibers.

8. Determine the contents of cold drinks like glucose, sugar, juice, lemon juice cucumber juice etc.

9. To detect the presence of adulterants in food items.

10. Detect the presence of acid in a sample of milk.

11. Determine the amount of Phosphoric acid in soft drink like coca cola, pepsi, lime etc.

12. Find pH of the soil of your school garden and near your surroundings.

13. Study the sweetening effect of different artificial sweetening agents.


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