बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 अंकन योजना
बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 हिंदी और अंग्रेजी दोनों में दिया गया है ताकि छात्रों को बिना किसी भ्रम के पाठ्यक्रम को समझने में मदद मिल सके। यह पाठ्यक्रम में शामिल उप-विषयों और इकाइयों की स्पष्ट व्याख्या करता है।
प्रत्येक इकाई के लिए अंकन योजना दी गई है। यह छात्रों को कार्बनिक रसायन विज्ञान और हाइड्रोकार्बन जैसी स्कोरिंग इकाइयों का विश्लेषण और प्राथमिकता देने में मदद करता है। लिखित परीक्षा 70 अंकों की होगी और छात्रों को शेष 30 अंकों के लिए व्यावहारिक/प्रयोग करने की आवश्यकता होगी। यहाँ बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 अंकन योजना दी गई है:
Bihar Board Class 11 Chemistry Syllabus 2026
Marking Scheme |
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Unit No. |
Unit Name |
Marks |
I |
Some Basic Concepts
of Chemistry |
03 |
II |
Structure of Atom |
05 |
III |
Radioactivity |
03 |
IV |
Classification of
Elements and Periodicity in Properties |
04 |
V |
Chemical Bonding and
Molecular Structure |
05 |
VI |
States of Matter:
Gases and Liquids |
04 |
VII |
Thermodynamics |
05 |
VIII |
Equilibrium |
05 |
IX |
Redox Reactions |
03 |
X |
Hydrogen |
03 |
XI |
S-Block Elements |
05 |
XII |
Some P-Block
Elements |
07 |
XIII |
Organic Chemistry:
Basic Principles and Techniques |
07 |
XIV |
Hydrocarbons |
08 |
XV |
Environmental
Chemistry |
03 |
|
Total |
70 |
बिहार बोर्ड कक्षा 11 रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 व्यावहारिक मूल्यांकन
प्रैक्टिकल सेक्शन में 30 अंक होते हैं और प्रयोगों/परियोजनाओं की एक सूची पाठ्यक्रम 2025 में उल्लिखित है। कार्बनिक यौगिकों और बुनियादी प्रयोगशाला तकनीकों के लिए परीक्षण जैसे प्रयोग; पानी के शुद्धिकरण के तरीके और बाज़ार सोड की प्रतिशत शुद्धता निर्धारित करने जैसी परियोजनाएँ पाठ्यक्रम में शामिल हैं।
बिहार बोर्ड कक्षा 11वीं रसायन विज्ञान पाठ्यक्रम 2026 व्यावहारिक मूल्यांकन के बारे में विवरण यहाँ दिए गए हैं:
Bihar Board Class 11 Chemistry Syllabus 2026
Practical Assessment |
|
Section |
Details |
1. Basic Laboratory
Techniques |
1. Cutting glass
tube & glass rod 2. Bending a glass
tube 3. Boring a cork 4. Study of flame 5. Detection of
elements like Na, K, Ca, Ba on the basis of flame test |
2. Test for Organic
Compounds |
Ethanol, Glycerol,
Acetone, Acetate, Formate and Glucose |
3. Characterization
and Purification of Chemical Substance |
Crystallization
involving impure sample of any one of the following: Alum, copper sulphate,
Benzoic acid |
4. Qualitative
Analysis (Dry test and wet test for one anion and one cation in a salt) |
Cations: Pb²⁺, Cu²⁺, As³⁺, Fe³⁺, Mn²⁺, NH₄⁺, CO²⁺, Ca²⁺, Ba²⁺, Mg²⁺ Anions: CO₃²⁻, S²⁻, SO₃²⁻, SO₄²⁻, NO₂⁻, NO₃⁻, Br⁻, Cl⁻, I⁻ |
5. Quantitative
Estimation |
(i) Preparation of
standard solution of Sodium carbonate oxalic acid. (ii) Preparation of
N/10 and NaOH and N/10 HCl solution from benz solution. (iii) Determination
of strength of a given volume of sodium hydroxide by titrating it against
standard solution of oxalic acid. (iv) Determination
of strength of a given solution of hydrochloric acid by titrating it against
standard sodium carbonate solution. |
6. Experiments
related to pH change |
- Determination and
comparison of pH of four solutions (like fruit and vegetables juices, tea
etc.) using pH paper or litmus paper. - Know the pH of
solutions of acid and weak base and of two and study of pH change by
common-ion effect |
Projects |
|
1. Checking the
bacterial contamination in drinking water by testing sulphide ions. 2. Methods of
purification of water. 3. Testing the
hardness, presence of iron, chloride etc. depending upon the regional
variation in drinking water and the possible causes leading to variation. 4. Investigation of
the foaming capacity of different washing soaps and the effect of addition of
sodium carbonate on it. 5. Study the acidity
of different samples of tea, coffee, lemon and kerosene oil. 6. Determination of
the rate of evaporation of different liquids. 7. To study the
effect of acids and bases on the tensile strength of fibers. 8. Determine the
contents of cold drinks like glucose, sugar, juice, lemon juice cucumber
juice etc. 9. To detect the
presence of adulterants in food items. 10. Detect the
presence of acid in a sample of milk. 11. Determine the
amount of Phosphoric acid in soft drink like coca cola, pepsi, lime etc. 12. Find pH of the
soil of your school garden and near your surroundings. 13. Study the
sweetening effect of different artificial sweetening agents. |